Kepçe kulak nedir?

Kepçe kulak görünümüne yol açan üç anatomik bozukluk vardır:

  • Kulak katlantısının gelişmemiş olması
  • Kepçe çukurunun derin olması
  • Kulak kepçesinin kafadan ayrık durması

Bu üç bozukluk her biri her hastada farklı şiddette olabilir. Tedavi bu bozuklukları düzeltmeye yöneliktir.

Kepçe kulak kimlerde görülür?

Kepçe kulak çocukların yaklaşık %5’inde görülür. Genetik geçişi vardır ve anne ya da babasında kepçe kulak olanlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Kelt ırkında ve Japonlarda çok daha sık görülür. Cinsiyet ayrımı yapmaz, ancak kızlar saçları ile gizleyebildiklerinden erkek çocuklarını daha çok etkiler.

Kepçe kulak ameliyatı kimlere yapılır?

Çocuk ya da ailesi görüntüden çok rahatsız oluyorsa, arkadaşları tarafından alaya alınıyorsa, bu alaylar çocuğun ruhsal durumunu etkiliyorsa ameliyat yapılmalıdır. Bazı çocuklar etkilenmediklerini söylemekle birlikte, sosyal ilişkileri bozulur ve okul başarıları düşer. Bu tür durumlarda ameliyat kararı anne babalar ve gerekli görülürse bir psikolog ile birlikte alınır.

Kepçe kulak ameliyatsız düzeltilebilir mi?

Doğumdan sonraki ilk 3 ay kulak kıkırdağı çok yumuşaktır ve kolayca şekil alır. Bu dönemde yapılacak kalıp uygulaması ve bantlama ile kepçe kulak görünümü azaltılabilir veya düzeltilebilir. Ancak 3 aydan sonra bu uygulama faydasızdır.

 

 

 

 

Kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

Çocuk üç yaşına geldiğinde kulak kepçesi erişkin büyüklüğünün %85’ine ulaşır. Kepçe kulak ameliyatları için ideal yaş 4-6 yaş arasıdır. Çocukların ruhsal durumlarının etkilenmemesi için ilkokula başlamadan önce ameliyatın yapılması önerilir. Ancak ülkemizde çoğu aile korumacı tutumları nedeni ile çocuklarına kıyamaz ve ameliyatı yaptırmazlar. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı olan büyük çocuk ve erişkinler sayısı da az değildir. Ancak erken yaşta ameliyat yapılması hem çocuğun ruhsal olarak yaralanmasını önler, hem de yumuşak olan kıkırdaklar daha kolay şekillenir.

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?

Pek çok yöntem mevcuttur. Benim uyguladığım yöntemde kulak arkasından bir kesik yapılır, kulak kıkırdağının ön tarafı özel bir aletle çizilerek zayıflatılır, dikişlerle katlantı oluşturulur, dikişler yardımı ile kulak kepçesi kafaya dikilir ve geriye yatırılır.

Bu yöntemin avantajları izin kulak arkasında kalması, kıkırdağın kesilmemesi, kulak arkasından cilt çıkartılmaması, şişliklerin çok az olması ve sonuçların kalıcı olmasıdır.