Meme Ucu (Göğüs Ucu) – Aerola Nedir?

Meme ucu diğer adıyla aerola olarak karşımıza çıkar. Çevresinde kahverengi – pembe dokular olan aerola, içerisinde yaklaşık olarak 17 adet süt kanalı bulunduran ve bunun yanında memeni daha estetik bir görünüm sergilemesine yardımcı olan yapıdır. Elastik bir yapıya sahip olmasının yanında orta kısmında bir çıkıntı bulunur. Ayrıca aerola altında kas dokusu yer alır ve çeşitli uyarılmalar (soğuk, cinsel dürtü, korku, su temas) nedeniyle meme ucundaki çıkıntı kasılır ve kısa bir süre içerisinde sertleşir.

Çökük Meme Ucu Oluşma Nedenleri

Çökük meme ucunun oluşmasında birtakım etkenler ön plana çıkar. Meme ucu çevresinde hareketin meydana gelmesini sağlayan bağ dokuları yer alır. Sıcak, soğuk, emzirme ya da dokunma gibi durumlarda bu bölgenin büyümesine neden olan erekte bir yapı bulunur. Eğer buradaki kas yapısı Buradaki kas yapısı fibrotik dokuya dönüşürse, oluşan fibroz dokulardan kaynaklı meme ucu hareketi yaşanmaz ve iç kısımda çökük bir şekilde kalır. Meydana gelen bu durum çökük meme ucu oluşumuna sebebiyet verir.

Meme Başı Büyüklüğü

Meme başlarında meydana gelen aşırı büyüklük fonksiyonel sorunların aksine estetik açıdan istenmedik görüntüler oluşturur. Özellikle kadınlar için rahatsız edici durumlardan biri olan meme başı büyüklüğü, karşı cinse de olumsuz yansımaların olmasına neden olur. Cinsel ilişki sırasında hoş olmayan bir görüntü kadının kendisini beğenmemesine ve bunun yanında özgüven kaybına neden olur.

Diğer yandan aşırı büyük meme başı, kıyafet giyiminde de birtakım sıkıntıların yaşanmasına yol açar. Giyilen kıyafetlerin altında belirgin bir şekilde öne çıkan meme başları, kadınlar için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Hatta ne kadar kalın sutyen giyilirse giyilsin, buna rağmen meme başları belirginleşir ve rahatsız edici durumlar meydana gelir. Ancak bu durum için çözüm oldukça basittir. Hızlı ve kolay bir cerrahi işlem ile meme başlarını normal boyutlarına getirmek ve daha hoş görüntüler oluşturmak mümkündür. Operasyon sonrasında süt kanalları korunur ve emzirme açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Ayrıca yapılan operasyon sonrasında ise herhangi bir his kaybı yaşanmaz.

Meme Ucu Yokluğu

Meme ucu yokluğu bazı kadınlarda doğuştan, hamilelik, emzirme ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak meme ucunda oluşan çöküklükler nedeniyle meydana gelir. Böyle bir durumda meme ucu dışarıda değil, tam tersi içeridedir. Doğuştan var olan meme ucu yokluğunun emzirme ile bir miktar dışarı çıkması ve düzelmesi mümkündür. Ancak istenen bir düzelme beklemek yanlış olur. Ayrıca emzirme problemi yaşayan kadınlarda meme başlarının cerrahi işlemler ile dışarı alınması özellikle tavsiye edilir.
Meme ucu olmayan kadınlar için önerilen en etkili çözüm yöntemi ise cerrahi müdahaledir. İşlemler sırasında meme ucunun kenarından küçük bir kesi açılır. Açılan bu keşiden meme ucu dışarı alınmaya çalışılır. Bu şekilde meme ucu yokluğu giderilmiş ve kişi normal bir hasta yapısına kavuşmuş olur.

 

Kimler Meme Ucu Estetiği Olabilir?

Fiziksel olarak yetişkin dönemi tamamlamış, görsel olarak meme ucundan memnun olmayan her kadın bu estetik ameliyatı olabilir. Ayrıca meme ucu şekillerinde bozulmalar meydana getiren belli başlı bazı hastalıklar karşısında da operasyonel müdahale yapılabilmektedir.

– Göğüs travması,

– Meme sarkması,

– Kanser,

– Yanma ya da benzeri travmatik problemler karşısında hasar,

Bu ve benzeri farklı sorunlarla beraber estetik açıdan meme ucu görüntüsünü beğenmeyen kadınlar, uzman cerrah kontrolünde bu operasyona güvenli şekilde girebilir.

Meme Ucu Estetiği Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi ile gerçekleştirilen meme ucu estetiği, günümüzde kolayca yapılan uygulamalar arasında yer almaktadır. Uygulamanın temel prensibi meme uçlarını içeri doğru çeken süt kanallarının kopmasına veya kesilmesine engel olarak, serbestleştirilmesi mantığı üzerinden ele alınmaktadır. İleri dönemlerde tekrar etmemesi için meme ucu altına kas ve yağ takviyesi uygulanmaktadır.

Buna paralel olarak beni ucu büyüklüğü ve küçüklüğü için yapılan operasyon da kolay şekilde ele alınıyor. Yine meme ucu çevresindeki halkaların büyük olmasıyla meydana gelen sorunlar adına işlem kesilerek yapılabilmektedir. Özellikle meme kanseri sonrası ya da doğuştan gelen bazı durumlarla, meme uçlarının ortadan kalkma problemi yaşanabiliyor. Böyle durumlar için meme ucunu taklit edecek vücudun farklı noktalarından deri alınarak müdahale gerçekleştirilmektedir.

Meme Ucu Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Meme ucu ameliyatı sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak duruma göre hasta bir gün kadar hastanede müşahede altında kalabilir. Çok sık karşılaşılmasa da ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar için ameliyatı gerçekleştiren uzman doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılır. Bu ağrı kesiciler ile oluşan ağrıları kontrol altına almak mümkündür. Bunun yanında meme başlarında oluşan şişlik ya da ödem gibi durumlar birkaç gün sonra kendiliğinde yok olur.
Ameliyattan 3 – 4 gün sonra meme uçlarında bandajlar alınır. Ayrıca hastanın en az iki hafta kadar sporcu sutyeni kullanması gerekir. Ameliyatın ardından hasta 1 – 2 gün içerisinde normal yaşantısına geri dönebilir ya da işe gidebilir. Bunların yanı sıra en az 1 ay kadar çok ağır sporlardan uzak durulması ve sert hareketlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca iyileşme sürecinde meme uçlarında his kaybı yaşanmaz.