PRP tedavisi nedir?
PRP; (Platelet rich plasma) kişinin vücudundan küçük bir miktar kan alındıktan sonra kanın özel bir işlem ile plazmasının ayrıştırılarak, vücuda enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Elde edilen plazma, “platelet” denilen hücrelerden oldukça zengindir. Vücuttaki temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan plateletler, içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde yara iyileşmesinde önemli role sahiptir.
PRP tedavisi ile kişinin kendi kanıyla vücudundaki bazı hastalıkları iyileştirmek ve cilt gençleştirmek mümkündür. İlaç yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı PRP tedavisinde özellikle çevresel ve genetik faktörlerle birlikte yavaşlayan hücre yenilenmesinin önüne geçilir. PRP; saç dökülmesinden, cilt gençleştirmeye, ağrı tedavisinden, ortopedik pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
PRP Uygulamasının Etkileri Nelerdir?
PRP uygulaması, ilk başlarda daha çok kozmetik ve anti-aging tedaviler amacıyla kullanılmış ancak yakın dönemde doku hasarlarının tedavisinden kas iskelet sistemi hastalıklarına kadar pek çok alanda başarılı şekilde uygulanmaya başlanmıştır.
- Cilde esneklik ve parlaklık kazandırmaktadır.
- Yeniden canlandırıcı ve yapılandırıcı etkileri söz konusudur.
- Cilt altı dokusunda, derinin tüm yaşamsal işlevleri desteklenmektedir.
- Saçları güçlendirerek saç dökülmelerini önlemektedir.
- Yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen kırışıklık ve çöküntüleri önlemektedir.
- Yara ve deri hasarı durumlarında derinin yeniden yapılandırılmasını sağlamaktadır.
- Lazer gibi uygulamalar sonrası ciltte meydana gelen hasarların hızlı şekilde yapılandırılmasını sağlamaktadır.
- Aşil tendonu kopmasına ameliyatsız çözüm sağlamaktadır.
- Medikal estetikte, yüz, el, kol, bacak içleri, boyun ve dekolte gibi bölgelerde kullanılmaktadır.
- PRP uygulaması ağrıların tedavilerinde de etkili sonuçlar sağlamaktadır.
PRP ile saç tedavisi ne kadar sürer?
PRP ile saç tedavisi ortalama 15 günde bir en fazla 30 dakikada uygulanır ve genellikle 3-4 ay sürer. Sonrasında her yıl bir defa uygulanması yeterli olacaktır. Bu yöntemin en önemli avantajı, özel plazmanın hastanın kendi kanından elde edilmiş olması ve alerji riski taşımamasıdır.