Yağ enjeksiyonu nedir?
Yüz ve vücudun çeşitli yerlerinde dolgunluk sağlamak için o bölgelere yağ enjekte edilmesidir. Yanaklar, alın, yanak-dudak çizgisi, dudaklar, çene ucu, kalça ve bacaklarda çökük alanlar bu uygulamanın yapıldığı yerlere örnek olarak sayılabilir.
Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır?
Yağ enjeksiyonu genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bazen genel anestezi altında yapılan bir cerrahi girişiminin bir safhası da olabilir. Örneğin yüz germe işlemi esnasında yanakların da yağ enjeksiyonu ile dolgunlaştırılması gibi… Alınan yağlar özel bazı işlemlerden geçirilerek (yıkama, santrifuj) transfer yapılacak bölgeye uygun bir enjektöre aktarılarak enjekte edilir. Bu işlemler sırasında herhangi bir kesi yapılmadığından iz bırakmaz.
Yağ enjeksiyonu ne kadar sürer?
Yağ enjeksiyonu yaklaşık 30-60 dakika sürer. Yüz eller gibi küçük bölgelere lokal anestezi ile yapılır. Meme , popo, kalça ve bacak gibi büyük bölgelerde ihtiyaç olan yağ miktarı fazla olduğundan genel anestezi ile yapılması daha uygun olur. Lokal anestezi altında yapılsa da ameliyathane ortamında yapılmasında fayda vardır. Böylelikle sakinleştirici ilaçlar kullanılarak hastanın konforu arttırılabilir. Ayrıca ne kadar basit bir yöntem olarak görülse de bir çok aşamadan oluştuğu için ortamın tam anlamıyla steril olması gereklidir.
Yağ enjeksiyonu en sık hangi bölgelere yapılır?
Yağ enjeksiyonunun en sık uygulandığı bölge yüzdür. Aşağıda en çok yağ enjeksiyonu yapılan bölgeleri sıraladım:
- Yüzün tümü ya da bir bölümü; yanaklar, dudak, mimik çizgilerinin derin olanları: yüzdeki zayıflıktan veya yapı gereği olan ve kişiyi sağlıksız, yorgun gösteren çukur ve çizgiler doldurularak daha canlı ve sağlıklı bir görünüm sağlanır. Dudakları kalınlaştırmak, ağız kenarındaki derin kırışıklıkları doldurarak yok etmek, elmacık kemiklerini dolgunlaştırmak hatta alt çeneyi biraz büyütmek amacı ile bir miktar yağ verilebilir.
- Popo: özellikle arkaya doğru çıkıntı isteyen kişiler için çok uygundur.
- Kalça: kalçanın yan kıvrımı olmayan hanımlarda bu kıvrımı oluşturmak için kullanılır. Bu sayede bel daha ince görünür. Kum saati olarak adlandırılan görünüme kavuşulmuş olur.
- Bacaklar; eğri bacak durumunda, ortadaki boş kısımlara yağ enjekte edilerek bacaklar bir miktar düzleştirilir.
- Meme; meme asimetrisi durumunda özellikle küçük memenin altına yapılacak yağ enjeksiyonu memelerde simetriyi sağlayacaktır.
- Eller; yaşlanma belirtilerinin düzeltilmesi. El sırtına yapılacak yeterli miktardaki yağ enjeksiyonu, bu bölgedeki kırışıklıkları gizleyecektir.
Vücut ya da yüzde sonradan oluşan çukurların doldurulması; kaza, ameliyat sonrası gibi.